Gödning

Nedan är utifrån tomater i första hand.

Grunda med bra jord i första hand och bokashi om du har möjlighet.

Gödsla om det behövs! Gödsla inte av slentrian. Titta på plantorna och se hur de mår. Är bladverket frisk mörkgrönt så är näringsnivåerna bra. Är de en aning ljusare: gödsla! 

N P K

N = kväve, P = fosfor, K = kalium

För tomater: N ska vara samma eller mindre än K. P ska vara 1/3 av K.

Guldvatten

1/10 urin med 9/10 vatten, en gång i veckan. Tips är att göda med annat när det börjar komma frukter.

Om du äter mediciner kan du läsa här, men sammanfattningsvis står det där att även du som äter medicin kan göra detta.

Kaffesump

Sumpen lockar upp maskarna. Är i sig rikt på kväve, fosfor, mineraler och kalium.

Inomhusväxter: var sjätte månad
Utomhusväxter: fyra gånger om året

Strö sumpen runt växten och arbeta sedan ner den i marken. Går att blanda ned kaffesumpen i planteringsjorden när du planterar växterna. Är bra att blanda i komposten. Rosor, pelargoner, änglatrumpet, oleander, hortensia, rhododendron och azalea mår gott av kaffesump.

Var försiktig med mängden så det inte försurar – samtidigt så lär sniglar avsky kaffesump, så det är bra att ha lite grand.  Men måttligt. I den  här artikeln har det gjorts testar på att odla helt i kaffesump och det gick inte så bra.

Potatisvatten

Kyl vattnet du använt till att koka potatis vattna inom- och utomhusväxter en gång i veckan.

Gräsklipp

Använd klippet som mull i blomsterrabatten eller grönsakslandet. Marken hålls fuktigare längre och förser rötterna med näringsämnen långsamt. Klippet gör jorden mer porös. Använd direkt från uppsamlaren på gräsklipparen (undvik ogräs och gräsfrön). En god idé är att låta gräsklippet vissna lite innan du använder det. Någon skrev att det behövs minst 10 cm men jag märkte stor skillnad på att fukten behölls bättre med bara ett tunt lager.

Äggskal

Smart tips att använda äggskal att så i – se här. Särskilt bra för tomater eftersom de behöver kalcium för att inte få pistillröta.  Spara gamla skal i en låda. Mixa med en stavmixer och strö kring plantorna och jorden.
Mer om Pistillröta: Gröna rader Blir dock lite tveksam om det verkligen har en verkan, man måste mala ner det till fint mjöl om det alls ska vara en poäng, enligt Garden myths. Och här menar man att det kanske är helt verkningslöst.

Mer läsning

Mer läsning hos “Din odlarvän

Tyvärr är inte ekologisk näring så bra. Googla på ”Pyralidskandalen” så förstår du varför. Däremot kan du använda naturliga saker till näring, som nässlor, gräsklipp och liknande.

Nässelblad i hink

Nässelblad i hink