Gör egna bokashihinkar
För 2-3 år sedan snöade jag in på bokashi och köpte originalhinkar för omkring 8-900kr. När jag hade kört några hinkar så insåg jag att inte är en odlare och hade ingenstans att göra mig av med det hela så jag sålde hinkarna för en liten peng. Så här efteråt förstår jag inte hur jag tänkte när jag började med bokashi – utan att vara odlingsintresserad! Crazy… men det är väl för att jag i grund och botten fascineras av hela kretsloppet.
Nu 2020, när jag börjat odla så hade ju bokashi-hinkarna varit bra att ha kvar! Har lite svårt mentalt att köpa originalhinkar igen så jag valde att göra egna och här kan du läsa hur jag gjorde. Jag hade googlat lite innan och kom på saker längs vägen.
Steg-för-steg
Vi mätte noga så avstånd för smutsavskiljare och kran blev rätt.
Jag använde en plastskärare men det går säkert lika bra att borra eller kanske till och med skära om du har en riktigt vass kniv.
Mätning blev faktiskt fel… Kranen kom för långt ner så hinken gick inte att sättas ner platt på golvet – därför ser du nu en blå hink på kommande bilder istället för en röd…
Vi hällde i vatten för att se om det blev tätt kring hålet med kranen. Det var det inte!
Det enda som fanns hemma att täta med var Karlssons klister och peppar peppar, men det funkade.
Till slut mätte vi upp grillnät som skulle användas som sil vid kranen. Från början hade jag tänkt lägga hela nätet ovanpå smutsavskiljaren, varför vi köpte två stycken, men jag tror det kommer funka bra så här.
Klistrade rejält med Karlssons klister så det skulle sitta fast och lät det torka flera timmar.
Klart!
Prisjämförelse
Bokashipaket färdigt med 2 hinkar och tillbehör kostar från 719kr till 869kr + frakt (Bokashi.se – Mikrojord – GrönaJohanna exempelvis). Paketet har lite olika innehåll, viktigt att köpa till strö separat om det inte finns med.
Jag utgår från två hinkar också och min budgetvariant består av
- 2 hinkar med lock (90kr)
- 2 smutsavskiljare (70kr)
- Grillnät (47kr)
- 2 kranar (160kr)
- Bokashiströ (170kr men det är 2 kg, paketet innehåller 1 kg)
- Tillplattare (35kr) det går att platta med hand eller sked, men den här är praktisk att ha
Någon form av tätning kan vara bra att köpa om du inte har. Silikon är säkert bättre än Karlssons klister som jag använde. Jag tror att det är svårt att få kranhålet så exakt att det inte behövs tätning alls.
Summa: 572kr Förvånansvärt mycket kan jag tycka att det blev summa summarum! Det var ju en del jobb och dessutom inte livsmedelsgodkänt. Med facit i hand, så hade jag kanske köpt originalhinkar! Det finns på flera ställen än nämnt ovan, det är bara att googla.
Fler alternativ
Är det priset som är viktigt så går det ju att göra billigare – men du får jobba mer med att få det tätt, få ur lakvattnet och få in och ut själva avfallet.
- Gör som ovan men ha endast en hink med kran bara. Häll sedan över i en vanlig hink när den ska ”vila”.
- Hoppa över smutsavskiljare, nät och kran helt och ha bara en vanlig hink. Hinkar kan du kanske ju få gratis från lokala pizzerian. Efteråt får du krama ur avfallet i någon form av durkslag så du kan få det braiga lakvattnet.
- Någon på nätet såg jag hade satt två hinkar, i varandra. I den översta var det hål i botten så lakvattnet rann ut i den nedre hinken. Det är ju smart men jag funderar på om det blir helt lufttätt? Att ha det lufttätt är ju nödvändigt för processen om man vill göra bokashi. Men om man lägger några deciliter avfall på hålen och pressar ner så blir det väl rimligen tätt?
”Livsmedelsgodkänd”
När man man ska göra saker som sedan på något vis i slutändan ska ätas, ska plasten egentligen vara ”livsmedelsgodkänd” och det är ju inte plasten från Biltema. Jag tänker att o man i övrigt är frisk så klarar man av att äta lite skräp. Så om inte allt annat vi äter är giftigt så fixar nog våra kroppar de små partiklar som tar sig in via jorden, in i grödorna och så in i min mage. Vill du vara noga med plasten och ändå göra själv så köper du originalhinkar – eller prova något av detta:
- Be lokala pizzerian om att få de hinkar de slänger, du brukar ha ett gäng som det varit livsmedel i. Problemet där (gissar jag) blir ju att smutsavskiljaren gissningsvis har annan storlek än den hinken så du får sila ut lakvattnet på något vis. Tapp borde du ju kunna sätta på som jag gjorde, om du vill, men det kloggar ju igen om du inte har en sil.
- Beställ jäskärl med inbyggd tappkran från Hembryggeriet. Den är livsmedelsgodkänd. Där blir det ju lite klurigare med att sila lakvattnet men det kanske går att klistra fast grillnät som jag gjorde i Biltema-hinkarna.
- Vattendunk Doje från Jula. Lite smalt att få ner matresterna, men processen blir ju bättre av småbitar så varför inte. Sen är det ju det där med lakvattnet, kommer kranen kloggas igen eller går det att få till ett litet grillnät som filter även där?
Hej!
Tack för fina fröer och en extra tomat! Det ska bli verkligen kul att testa dessa.
Fin hemsida du har! Jag har också blivit Bokashitokig på gamla dar och har inspirerat min svärdotter till detta också. Först var hon tveksam, men nu är de både helsålda sen de har sett effekten av bokashin, för det blir stor skillnad. Jag brukar skoja och säga att jag unnar inte kommunen mitt hushållsavfall, för det vill jag ha själv. Ha en fin dag!
Ja vad bra att de kom fram! Och tack 🙂 Längtar såååå efter sommaren…